Wednesday, November 5, 2008

ROMBONGAN KE PHI PHI ISLAND


Dengan Howard & Dave ready to go

Sabtu lepas aku dan kawan aku Howard di pelawa oleh sorang lagi kawan aku Dave dari Phuket Adventure untuk join Fam Trip katanya ke Phi Phi Island by Speed Boat. Dave bermurah hati memberi kami trip ni free of charge. Thanks Dave. Trip ni dipenuhi oleh 20 orang sahaja dan semua nya pelancong berbagai bangsa.


Pose kejap masa bot nak berlepas

Pagi-pagi lagi dah siap dan berkumpul kat sebelah umah aku je...di Boat Lagoon Resort. Penerangan diberikan oleh boat leader on do's and don'ts so nanti takdala masalahkan? Lepas briefing, apa lagi jom la kita berombongan Cik Kiah ke Phi Phi Island naik speed boat yang laju tak hengat.

Aku ngan Howard pakat dok depan sebab view dia bagus. Sebelah kita orang ada couple Palestinians Fuad dan awek dia dan sorang mamat Swedish ngan anak pompuan dia. Memang syok sebab luas pandangan dan rambut ala-ala berterbangan gitu feeling2 Titanic kata si Fuad si mamat Palestine yang dok sebelah aku tu.


Aku ngan Howard depan bot

Memang chantek pemandangan sepanjang perjalanan ni dan antara yang menarik ialah gambar kat bawah ni yang dipanggil Kingkong Island:-


Macam bentuk Kingkongkan?

Destinasi pertama kita orang ialah ke perairan dekat Mosquitoe Island untuk aktiviti pertama - snorkelling.



Snorkeling kejap

Lepas tu we all dibawak ke Bamboo Island untuk rehat-rehat sambil mandi manda dan makan makan sikit. Kat sini pasir dia bersih dan kemudahan seperti toilet, tampat mandi air tawar disediakan jugak free of charge.



Bamboo Island yang bersih pantai dan airnya


Aksi Apek Senario kah?

Lepas tu we all dibawa ke Phi Phi Don Island untuk makan buffet. Juga disediakan dah termasuk didalam package ni:-


Lunch kat Phi-Phi Don


Perut tengah sakit ni sebenornya

Dari Phi Phi Don we all dibawa ke Monkey Island plak. Kat sini banyak benor monyet yang tengah tunggu pelancong bagi makan. Tembam-tembam monyet kat sini. Mana taknya asyik kena bagi makan je...kan???



Cameliakah tengah kasik makan?

Kemudian pelayaran diteruskan dan pergi tempat ni yang dipanggil Viking Cave:-


Viking Cave

Kemudian kami dibawak ketempat ni yang punyalah chantek dan tertarek airnya untuk sessi snorkeliling lagi sekali. Tempat ni memang best dan air dia jerneh giler. Apa lagik, terjun le kami semua.


Chantek kan?


Alamak...terseksi plak!!


Kanak-kanak montel tengah terjun


Bersih sangat airnya

Destinasi terakhir adalah Maya Island yang terkenal dalam filem The Beach....bukan The Bitch..okay????



Maya Beach yang terkenal


Lucahkan batu ni?


Bot we all dan orang lain


Bersih sangat pantainya


Sekodeng dari jauh kaedahnya


Aksi lompatan perut terburai di Maya Beach

So, lepas abis semua ni we all pun baliklah. Memang best walaupun meletihkan. Tapi memang kena try sapa-sapa yang datang ke Phuket. Kalau tak try trip ke Phi Phi Island, kira tak sah la korangnya trip.

Tule dia cerita dia....dan malam tu aku pun demamlah sudahnya!!! Sedey betul!!!

12 comments:

mother of two said...

insyaallah trip blk malaysia bulan 4 nie.. snorkeling... phi2 island pun best gak :)

orangrawa said...

beli MAS ticket skrg..tengah murah

hazlin said...

amboi.. mula-mula cover betul-betul... lepas 2... amik kau..terboraiiii...

cantik betul la.... paling suka tengok batu tu.. pandai orang yg snap gambo tu....he..he..kui..kui..

orangrawa said...

kaklin.....anak sapa la gamaknya yg tangkap gambo?

Leez said...

aksi terbang nampak pewot tu paling mengancam...hehehehe. Leez dah pi phi phi island ni....memang cantik....

Lily.Lulu said...

wahh .. meriah u olss !!!!!
best kan bro dapat jumpa laut yang indah lagi menarik tertarik ..

gelap sudey ???
huhuh ~

orangrawa said...

leez..mmg kena pergi

Lily....memang best sangat Phi Phi Island tu.

lillies said...

bestnye dpt wat terjunan borois tuh....!!hehehe...jgn marah r..

Farah said...

tak terkate aku bro, sbb asyik tersengih, pastu gelak, sengih balik, pastu gelak lg.. lawak la mu ni bro.. aksi lompatan burai tu yg priceless!! hihii..

Nikli said...

semua pics are so nice..
memang best.. nak pi lagik kalau ada peluang..

tapi rasanya bamboo island tuh memang kitorg tak sampai laa situ..

hehee, mungkin next trip ke phuket..

:)

p/s: bang, thanks yaaa..!!

orangrawa said...

Leez...perut terburai tu yg mahal tu!

Farah...memang priceless moment katanya!

Nikli...tu la actually banyak lagi kena explore...next trip okay??

Nikli said...

yup..
next time..
u kene amik cuti..
kita pi reramai okehhh..

:)