Tuesday, February 5, 2008

LEPAS GERAM

Selesai sudah tugasan aku membawa segerombolan VIPs, media dan travel agents ke Yogyakarta. Peh!...Lega sangat aku rasa. Dalam seminggu yang lepas, memang aku bersengkang mata untuk melaksanakan tugasan ini. Sebagai Project Manager (macam crite Apprentice plak!) tugasan yang diberikan kepada aku agak berat. Segala urusan dari segi pengurusan tiket kapalterbang, program-program, sponsorship dan segala-galanya adalah atas bahu aku. Nasib baik aku mendapat kerjasama yang tidak berbelah bahagi dari pegawai-pegawai kami di Indonesia. Thanks a lot to Bapak Dzul, Bapak Karim & Bapak Eynal diatas kerjasama tahap maksima yang diberikan kepada aku untuk menjamin perlaksanaan projek besar ini. Tak dilupa jugak untuk Bapak Jeffry (MHGSA Director) dan Bapak Tazbir (Director of Jogja Tourism) diatas urusan pengendalian di Jogjakarta yang menentukan segala-galanya berjalan seperti yang diharapkan.

Mengimbau kembali seminggu yang lepas semasa membuat persedian trip ini, tahap kesabaran aku memang ditahap 'tak tercapai dek akalku'. Semuanya gara-gara boss aku yang 'so perfectionist'. Semua itineraries must be in details dan not even a single loophole dibenarkan. Memandangkan aku di Malaysia dan our counterparts di Jogjakarta ni agak slow sikit maklumla di Jogja, internet penetration dia takle secanggih Malaysia, so banyakle input lambat sampai.

Nak memudahkan cerita, dalam masa membuat preparation tu, aku ni asyik kena seranah aja la. Sampaikan di satu tahap, I almost gave-up dan ndak je aku cakap kat boss aku tu, "Go to hell la" dengan project ni. Rakan-rakan seofis aku ramai yang bersimpati dengan permasalahan aku ini sebab dia orang memang tau aku ni terlalu committed dan I gave 101% seluruh jiwa ragaku demi menjamin keberjayaan project ini. Tapi, bila boss sendiri asyik menyeranah dan membebel 24jam dan terlalu mementingkan perkara remeh-temeh, tak ke macam sial namanye tu. Memang sial yang amat!!!

When you have something which is not under your control, I mean totally beyond your control, nothing much you can do. How hard I pushed them to provide me the info tapi kalau dia orang sendiri tak boleh nak providekan, so, apa yang aku boleh buat? Tapi bagi boss aku, that is not his problem and he keep saying, "Remember, coffee on the table at 3.00 0'clock?"

Honestly, aku agak bengang dan nyaris-nyaris tahap kesabaran aku meletup disebabkan karenah boss aku yang sorang ni. Bayangkan, dalam satu agenda tu dimana aku tulis , "Muslim delegates may perform Friday prayer at nearby mosque" dan dia boleh menujah aku dengan seribu macam persoalan such as " What is the name of the mosque, how far is it from the place etc which I think a bit too much la considering benda remeh temeh camni tak perlu diperbesar-besarkan. We have informed our tour leader about this dan semuanya akan ditake care kan.

To one extend, aku rasa aku dah berjauh hati nak participate dalam trip ni sebab as if dia tak appreciate perih jerih aku dalam melakukan sehgala preparation for this trip. Sometimes, aku pun tak paham. Is it purposely dia buat macam ni or apa?

Anyway, aku rasa lega sangat sebab aku telah melepaskan tahap kebengangan aku tu kat luar. Now, I am trying to cool down dan mintak-mintak cerewet sial dia tu tak berulang dalam 2-3 hari ni.

Mudah-mudahan......

2 comments:

awieworld said...

hai..selamat kembali ke malaysia ya.... selamat!!!

sbaq no. aku pun pernah la kene macam ko tp ko ni tahap serius..

kalu aku tak fikir positif macam ko, sure aku pun give up..tendang, sepak dan baling baring...semua aku buat..tak pun, balik malaysia awal2..biar diorang buat dan tanggung sendiri. biar padan muka diorang!!!...amik!!! (ups teremosional la plak)..

hehe apapun sabaq ek.

orangrawa said...

alhamdulillah....dia dah ok....dia tahu aku ni memang able to work under pressure...saja je nak test aku tu...
tadi aku tengok movie Devil Wears Prada.....terus aku teringat boss aku tu.....memang sebijik!!