Saturday, December 18, 2010

CUTI-CUTI HAWAII - PART 2


LEI - traditional greeting from Hawaii

OK....apa kata aku sambung balik kisah cuti-cuti Hawaii baru-baru ni.

Kalau ke Honolulu, salah satu tempat yang wajib kena pergi ialah PCC (Polynesian Cultural Centre). Tempat ni the most visited by tourist katanya dan ianya merupakan satu pengalaman yang best untuk mengetahui sejarah dan kehidupan orang2 Polynesia.


Polynesian Cultural Centre

Polynesian Centre ini akan menunjukkan aktiviti di 6 perkampungan - Hawaii, Tahiti, New Zealand, Tonga, Fiji dan Samoa.
Ada banyak package kalau nak kesini....start dari USD40 (untuk show 'HA' aja) ataupun lain-lain. Aku ambik A'ali Luau Package yang termasuk transport, lunch, dinner dan 'HA' show. Semua sekali package aku bayar ni dalm USD120 la. Package aku ni termasuk guided tour yang akan bawak kami orang semua satu kampung PCC ni. Amatlah besar tempatnya dan kalau nak cover kesemua 6 perkampungan Polynesia ni...letih jugak beb!!

Sesampai je kat sini, setiap orang akan di kalungkan dengan 'LEI'....bunga yang kat gambar atas tu. Ini memang tradisi Hawaii dan kalau tak pakai ni...kira tak Hawaii la gamaknya.


Ambik gambar dulu ngan awek Polynesian

Kita orang jugak dibawak naik canoe untuk pusing2 kawasan kampung ni lepas tu stop kat setiap checkpoint untuk melihat aktiviti dia orang.


Lain-lain pelancong yang dalam canoe aku


Aku dalam canoe pusing2 kampung.


Perkampungan PCC


Ni dalam Rumah New Zealand


Aotearoa atupun New Zealand


Pahlawan FIJI


Rumah FIJI

Salah satu acara yang mesti ditonton adalah Canoe Pageant dimana 6 perkampungan ni akan buat show atas canoe masing-masing. Dia orang ni akan menari2 bagai atas canoe tu tapi takla plak terbalik canoe tu.Badan masing2 boleh tahan tapi dah memang terer agaknya tu yang ok je.


Pembukaan Canoe Pageant


Team Tahiti


Team Tonga


Team Hawaii


Team Fiji


Team Samoa


Team New Zealand

Kami sampai di PCC ni tengahari dan sampai lah kemalam sebab finale sekali yang kena tengok ialah show 'HA'. Agak menarik sebab dipenuhi dengan tarian, nyanyian, lakonan, makan-makan api dll. Sesuatu yang harus ditonton dan memang best.

Sebelum start persembahan 'HA', acara tradisi Pesta Luau diadakan dimana KHINZIR BESOR akan dibakar didalam tanah dan lepas tu dihidangkan buat semua untuk santapan. Seriauuu aku dibuat nya sebab KHINZIR BAGAK ni betul2 diletakkan kat meja dua selang dari tempat aku duduk. Sabar je lah......Upacara Luau - Mari Makan Khinzir Bakar


Ramai giler manusia

Lepas makan, kami semua beransur masuk staium indoor dia un tuks show 'HA. Show nipenuh warna warni dan chantek sangat. Kat bawahni aku share gambar2 masa persembahan 'HA' tu. Ini adalah acara finale untuk malam tu:-Banyak lagik gambar sebenornya tapi letih nak mengdaunloadnye.....slow hampeh internet kat sini...so aku tunjuk tu je lah ya!!

Kesimpulannya memanglah menarik dan harus korang lawat PCC ni. Walaupun agak mahal tapi berbalaoi-baloi bak kata Celcom. Ticket package yang aku beli ni membolehkan aku datang lagik untuk kali kedua...FOC..tak payah bayar.

Nanti aku cerita plak aktiviti lain aku yek!!

4 comments:

catz said...

Ya ampunnn..meriah nyaaa,
happening nyaaaaaa. bunga-bungaan.
eh tak bergegar ke benda tuh derang menari ata canoe tuh.
menarik!

orangrawa said...

Catz..mana tak gegar...sebab badan semua size badanku...hehehe...ada satu bot tu terjatuh dalam air sebab over menari gitu!!

Leez M. Saaid said...

wahh...best giler.
especially time yg dorang menari tu... i likee!!
entah bila dapat pergi sini..

orangrawa said...

Leez....inshallah satu hari akan sampai...kita kena angan2 dulu mana tau ada rezeki nanti!! Tapi Hawaii memang chantek!!