Tuesday, March 29, 2011

KEMANA YEK?

Lat week aku check kat opis.....

Phuket - USD60




Rome - USD68



Perth - USD122



Auckland - USD102



So, kemana yek?

Ada pro dan cons nye:-

Phuket - currency murah dan accomodation boleh dapat free
Rome - currency tinggi dan accomodation kompirm free
Perth - currency mula nak mahal dan accomodation kompirm free
Auckland - currency murah tapi kena cari dan bayar tempat duduk sendiri

So, ingatkan sempena cuti panjang kat Vietnam dari 30APR sampai 2MAY dan sambung cuti 3 hari tambahan, dapat la jugak laku jenjalan dan lepak kat tempat orang sambil ambik-ambik gambor....

Benda ni jadik kalau:-

BUDGET aku ada lebey
CUTI dapat dan boss aku tak plak gatal2 buat meeting time ni macam tahun lepas...

So, tungggu!!!!!

Sunday, March 27, 2011

HARI AHAD YANG SIBUK!!

Satu lagik experimen hari minggu ni......semalam nasik lemak mentega...ari ni....

KARI KEPALA IKAN

Hahahaha......aku rasa seronok plak buat ekperimen masak-masak ni....sambil experimen sambil kenyang gitu!!

Aku pakai perencah kari segera Aliff je......kepala ikan tu yang aku simpan semalam...dan hasilnya:-



Lepas kenyang, aku bancuh kopi Vietnam Blue Mountain......yesssss terbaekkk kopi ni memang sedap. Beli kat Bent Thanh Market dalam RM14 untuk 250gm. Beli yang kedai luar kat deret kedai buah tu....kalau beli dalam market tu harga lagi mahal....dan yang heran tu sebelah nyebelah pun harga lain2.

Kalau korang ke Saigon, cubalah beli kopi ni....dia akan kisar masa tu jugak.....dan bungkus dalam peket terus.



Ataupun korang boleh try Kopi Vietnam Trung Nguyen jenis G7 CAPHE ni.....sedap yang amat kalau campur ais batu dan susu.....kira jadi Caphe Saedha la....aka Kopi Susu Ais....minuman utama orang Vietnam. Memang mantappppp!!



Sebuk plak hari minggu aku.......lepas ni petang sikit, aku nak pergi ke urut hot stone lah. Kat sini, antara yang termurah sekali di dunia sebab 90 minit whole body massage dan hot stone cuma VND220,000 ataupun RM35 aje.....dulu harga dia VND200,000 je....dah naik dah VND20,000. Kalau korang ada masa, try la......memang berbaloi....kawan2 aku yang datang Saigon semua akan pergi lagi every time dia orang datang ke sini. Tukang urut ada lelaki dan pompuan....takda hanky pangky.....clean punya.

Dengan bayaran VND220,00 or RM35 selama 90 minit, korang akan dapat:-

- herbal foot soak and wash
- facial and scalp pakai timun sejuk
- urut kat kaki dan tangan
- urut kat bahu dan bahagian belakang
- urut pakai hot stone - batu banyak tak kedekut punya
- last sekali dapat minum ginger tea dan ginger snap

Lepas abis tu, korang kasikla budak urut tu dalam at least VND50,000 atau pun RM8..sebab memang usaha dia orang mengurut atas depan bawah belakang tu memang letih sebenornye.

Ok....kalau nak try, ni alamat dia:-


Photo dari neoraf blogspot

Foot Massage Salon
137, HAM NGI ST
District 1, HCMC

Masa operasi dari 9.30am sampai 12.00 tengah malam. Tempat ni tak jauh dari Bent Thant market tu....sebut je kat taxi driver 137 HAM NGI....sure dia tau nya.

OK......selamat mencoba!!

KORANG NAK KE SAIGON?


from: Google

Salam semua.

Aku nak buat entry ni sekali lagik sebab ramai jugak yang bertanya. So, sebagai niat untuk membantu kawan2 supaya at least memudahkan korang yang akan ke Saigon Aka Ho Chi Minh City nih, so aku tulis jugak la ya.

Hotel Penginapan:-

Untuk pengetahuan korang, hotel yang ada nama or intenational chain amat mahal ya. So, kalau setakat nak datang shopping dan tak buang duit, aku cadang korang stay aja lah kat local hotels yang murah dan ok.

Antara hotel yang paling popular ngan Malaysians sebab murah dan berdekatan dengan tempat shopping i.e. Bent Thanh Market, aku cadangkan stay kat sini:-

Saigon Pink 2 Hotel
32, Nguyen An Ninh St,
Bent Thanh Ward, District 1, HCMC
Email: saigonpink2@yahoo.com.vn

Hoang Hai Long 2 Hotel
28-30, Nguyen An Ninh St,
Bent Thanh Ward, District 1, HCMC
Email: sales@hoanghailong2hotel.com
website: www.hoanghailong2hotel.com

Tan Hai Long Hotel & Spa
15-19, Nguyen An Ninh St,
Bent Thanh Ward, District 1, HCMC
Email: sales@ tanhailonghotel.com.vn
website: www.tanhailonghotel.com.vn

Note: 3 hotels kat atas tu berdekatan satu sama lain. Yang Hong Hai Long Hotel tu sebelah aje dengan Saigon Pink 2.

Thuan Thien Hotel
277, Le Thanh Ton St,
District 1, HCMC
Email: thuanthienhotel@hcm.vnn.vn
website: www.thuanthienhotel.com.vn

Halal Restoren:-

Sekarang ni dah banyak dah dan antara nya:-

1)Halal@Saigon - Dong Du St (dekat Sheraton Hotel Dong Du & opposite Masjid Dong Du)
2)D'Nyonya - Dong Du St (sebelah Masjid Dong Du)
3)Bombay - Dong Du St (sebelah Halal@Saigon)
4)Four Season Restaurant - kat No.2 Thi Sach St (sebelah Apokalips taxi driver tau)
5)Curry House - belakang Masjid Dong Du (masuk entrance masjid dan terus ke belakang)
6)VN Halal - near Bent Thanh Market menghala ke New World Hotel (tepi main road)
7)Lion City - near Bent Thant Market. Address: 45, le Ann Xuan St, Bent Thant Ward (halal restaurant dia kat 2nd Floor)

Untuk hotel tu, satu bilik start dari USD30++...selalunya include breakfast sekali. Korang boleh email je hotel tu untuk booking bilik. Untuk makanan halal, harga agak tinggi so paham-paham ajelah ye sebab sini bukan Malaysia.

So, aku harap entry ni dapatlah membantu korang setidak-tidaknya adalah clue sikit mana nak stay dan makan makanan halal. Kira dapat gakla aku pahala membantu korang...kan?


from: Google

Ca'men uolsss!!

pst# cam'en means thanks in Vietnam.

Saturday, March 26, 2011

NASIK LEMAK BUATAN SENDIRI!!

Hari minggu datang lagik.....yessss!!

Seperti biasa aku nak buat experiment lagik kat dapur aku tu.

Pagi-pagi aku dah ke Bent Thanh Market....dalam kepala dah ada plan ni!!

So, nak cari apa? Mula-mula aku cari benda ni:-


Daun pandan yaw!

Dah dapat benda atas tu, aku cari ni plak:-


Sotong dan ikan untuk diproses

Dah dapat benda2 tu, cepat2 balik umah masuk dapur. Siap tengok dalam internet konon2nak cari resepi camana nak masak best...

Oh....sempat jugak aku cari benda ni....dessert la konon:-


Mangga sebagai dessert

Dan setelah bertungkus lumus, tadaaaaa akhirnya menjadilah benda bawah ni:-


Complete set nasik lemak

Untuk kasi extra, aku buat le lebih sikit....kot2 boleh simpan untuk malam plak:-


Sambal sotong ready dimakan.

Yezzzaa....aku buat nasik lemak tengahari tadi....rasa boleh la kot....tapi yang penting usaha atau effort tu yang penting!!

Save lagik dalam RM25 untuk lunch aku ari ni!!

pst# ikan tu aku tak jadi masak....simpan dalam petiais je..esok2 la!!

Sunday, March 13, 2011

LAUK ORANG BUJANG!!

Salam Hari Minggu dari Saigon.

Memandangkan hari Ahad ni memang totally hari rilex untuk aku, so memang aku nak rest betul2la.

Tengok dalam fridge tu ada ayam RM28 yang aku beli dari Ustaz Yusuf last week, so apa lagik.....ekperimen masak la kawan2!!

Teringin nak makan ayam masak merah.....tengok dalam lemari, bawang besar ada, bawang putih ada, cili bungkus Puteri pun ada.......jadi kira lengkaplah kot!!

Ingatkan nak buat 2-3 lauk tapi dah takda benda lain plak nak masak kecuali telur.....so, aku ingat telur dadar ngan ayam merah pun okla kot!!

Masak secara express......dan now ready to be served.....apa lagik.....tadaaaa memperkenalkan lauk hari minggu.......save RM25 untuk lunch kat Saigon nih dan puassssss (walaupun aku rasa kureeeeeengg sikit rasa ayam merah aku nih...janji boleh makan..untuk sendiri!!!)


Telor Dadaq!!


Ayam Masak Merah - Saigon Style!

Jemput makan ye!!!

Tuesday, March 8, 2011

HOBI BARU - MARI MEMASAK!!!

Hello semua...

Kebelakangan ni....semangat aku nak masak sendiri berkobar-kobar plak. Mungkin dah lama sangat aku makan kat luar sana sampai boring yang amat.

Aku pun sekarang ni rajin bukak blog2 yang ada bagi resepi.....contohnya macam blog catz yang penuh dengan makanan aja....nampak sedap dan senang je kalau nak buat...nampak je senang tapi rasanya payah gak!!

So, malam ni.....aku rasa nak start la masak.....ayam halal ada beli ari tu tapi masih kat freezer....malas plak nak masak sebab ambik masa nanti nak difrost....perut dah lapar....

Jadi...nak menyenangkan diri dan supaya perut aku tak ternunggu-nunggu nak makan....yang paling senang, masak benda alah ni je lah ye:-


Telur dadar (gambar ambik dari pakcik google)


Sambal Sardin (gambar dari pakcik gooogle gak)

So, tuan-puan, apakata mari kita layan makan..........simple tapi menyelerakan!!

Oh btw, hari ni 8 MARCH adalah hari wanita sedunia.......so, untuk kaum2 wanita kat sana tu.....SELAMAT HARI WANITA!!

pst# minat baru ni tak tau la sampai bile....kot2 hangat2 chicken shit aje!!

Saturday, March 5, 2011

BORING!!BORING!!BORING!!


Boring menunggu nampak?

Dah genap 2 tahun 1 bulan aku kat Saigon, Vietnam ni. Aku rasa dah lama sesangat.

Bila agaknya aku nak belah dari tempat ni.......dapat tempat baru best jugak.....paling tidak pun kalau kena balik Malaysia pun aku rasa alhamdulillah.

Malam minggu macam ni.......memang aku dok umah je. Tak larat la keluar dan ngadap benda yang sama.....takda something yang menarikpun........same old thing!!

Kekadang.........terpikir jugak.....kalau ada kedai mamak ke, boleh gak layan teh tarik dan roti canai......buang masa ngan kawan2 sembang2....!!

Mudah-mudahan, dalam masa tahun 2011 ni jugaklah posting aku tamat kat Saigon ni.....teringin nak rasa tempat baru yang agak meriah sikit....kemana yek???