Saturday, March 26, 2011

NASIK LEMAK BUATAN SENDIRI!!

Hari minggu datang lagik.....yessss!!

Seperti biasa aku nak buat experiment lagik kat dapur aku tu.

Pagi-pagi aku dah ke Bent Thanh Market....dalam kepala dah ada plan ni!!

So, nak cari apa? Mula-mula aku cari benda ni:-


Daun pandan yaw!

Dah dapat benda atas tu, aku cari ni plak:-


Sotong dan ikan untuk diproses

Dah dapat benda2 tu, cepat2 balik umah masuk dapur. Siap tengok dalam internet konon2nak cari resepi camana nak masak best...

Oh....sempat jugak aku cari benda ni....dessert la konon:-


Mangga sebagai dessert

Dan setelah bertungkus lumus, tadaaaaa akhirnya menjadilah benda bawah ni:-


Complete set nasik lemak

Untuk kasi extra, aku buat le lebih sikit....kot2 boleh simpan untuk malam plak:-


Sambal sotong ready dimakan.

Yezzzaa....aku buat nasik lemak tengahari tadi....rasa boleh la kot....tapi yang penting usaha atau effort tu yang penting!!

Save lagik dalam RM25 untuk lunch aku ari ni!!

pst# ikan tu aku tak jadi masak....simpan dalam petiais je..esok2 la!!

4 comments:

Yan said...

Buat pulut mangga ke.. Sedapnya..

orangrawa said...

Yan.....memang yummy!!!

catz said...

errr..
aku macam tersalah masuk blog ke apa ni??
haaaa...blog masak-masak sapa ni?
keh-keh.
haaa..kemaruk masak dah ya?keh.
pueh hati ye dok masak dan makan.
next experiment?
:)

orangrawa said...

catz...hahaha selepas 2 tahun makan kedai....so skrg ni dah tak larat!!! Next experiment nak buat sambal petai dan masak lomak cili api.....kalau jumpa bahan!!