Sunday, March 27, 2011

KORANG NAK KE SAIGON?


from: Google

Salam semua.

Aku nak buat entry ni sekali lagik sebab ramai jugak yang bertanya. So, sebagai niat untuk membantu kawan2 supaya at least memudahkan korang yang akan ke Saigon Aka Ho Chi Minh City nih, so aku tulis jugak la ya.

Hotel Penginapan:-

Untuk pengetahuan korang, hotel yang ada nama or intenational chain amat mahal ya. So, kalau setakat nak datang shopping dan tak buang duit, aku cadang korang stay aja lah kat local hotels yang murah dan ok.

Antara hotel yang paling popular ngan Malaysians sebab murah dan berdekatan dengan tempat shopping i.e. Bent Thanh Market, aku cadangkan stay kat sini:-

Saigon Pink 2 Hotel
32, Nguyen An Ninh St,
Bent Thanh Ward, District 1, HCMC
Email: saigonpink2@yahoo.com.vn

Hoang Hai Long 2 Hotel
28-30, Nguyen An Ninh St,
Bent Thanh Ward, District 1, HCMC
Email: sales@hoanghailong2hotel.com
website: www.hoanghailong2hotel.com

Tan Hai Long Hotel & Spa
15-19, Nguyen An Ninh St,
Bent Thanh Ward, District 1, HCMC
Email: sales@ tanhailonghotel.com.vn
website: www.tanhailonghotel.com.vn

Note: 3 hotels kat atas tu berdekatan satu sama lain. Yang Hong Hai Long Hotel tu sebelah aje dengan Saigon Pink 2.

Thuan Thien Hotel
277, Le Thanh Ton St,
District 1, HCMC
Email: thuanthienhotel@hcm.vnn.vn
website: www.thuanthienhotel.com.vn

Halal Restoren:-

Sekarang ni dah banyak dah dan antara nya:-

1)Halal@Saigon - Dong Du St (dekat Sheraton Hotel Dong Du & opposite Masjid Dong Du)
2)D'Nyonya - Dong Du St (sebelah Masjid Dong Du)
3)Bombay - Dong Du St (sebelah Halal@Saigon)
4)Four Season Restaurant - kat No.2 Thi Sach St (sebelah Apokalips taxi driver tau)
5)Curry House - belakang Masjid Dong Du (masuk entrance masjid dan terus ke belakang)
6)VN Halal - near Bent Thanh Market menghala ke New World Hotel (tepi main road)
7)Lion City - near Bent Thant Market. Address: 45, le Ann Xuan St, Bent Thant Ward (halal restaurant dia kat 2nd Floor)

Untuk hotel tu, satu bilik start dari USD30++...selalunya include breakfast sekali. Korang boleh email je hotel tu untuk booking bilik. Untuk makanan halal, harga agak tinggi so paham-paham ajelah ye sebab sini bukan Malaysia.

So, aku harap entry ni dapatlah membantu korang setidak-tidaknya adalah clue sikit mana nak stay dan makan makanan halal. Kira dapat gakla aku pahala membantu korang...kan?


from: Google

Ca'men uolsss!!

pst# cam'en means thanks in Vietnam.

12 comments:

suhazrina said...

hi,,,come across ur blog,,,,,
baru p vietnam cuti sek ari tu,,, kopi mmg bes kan,,, kami cuma tau makan d vn halal n halal@saigon,,, ghupe2nye banyak lg rest halal ya kat sana......

orangrawa said...

Su, banyak lagi sebenarnya......hope u enjoy Saigon yg serabut ngan motor nih!!

uchnA said...

Slm..nak tanya..tuan dah pergi belum kat saigon sebenarnya..actually saya pun nak pergi nextmonth..saja survey2 pengalaman yang dah pergi..huhu..

Anonymous said...

bang.. update laa plaks tempat shopping .. :)
kalau bawak family yg ada budak2 kecik sesuaii ke?

orangrawa said...

UchnA....saya duduk, makan, tinggal dan lain2 lagilah kat Saigon nih!

Ano.....shopping mostly area Bent Thant Market tu...memang banyak.....untuk budak2 kecik mungkin kureng sesuai la!!

myakmar said...

salam bang..

sya penah sekali ge saigon tu pn ikut opis trip.. november ni ge ngan family.. nk tny byk benda sebenarnye..hehehehe. ari tu tgk rasa halal@vietnam tgk fara(HOST) dia ge beli telekung kat umah org..kira supplier kat gedung sekitar vietnam.. rasa2 abg tau tak.. dia ckp perkampungan melayu.. tp yg jual telekung tu rambut blonde.. hehehehe conpius jap.. blkng kedai dia dia wat baju kurung siap jahit dgn manik serta jubah... kat mane tu ye...

orangrawa said...

myakmar.....errr sapa yek rambut blonde jual telekung?
yg kita org biasa beli kat satu hajah ni nama dia hajah basirrrohh.....dia memang selalu jual telekung akt umah dia....tapi dia pakai tudung...tak tau le plak kot org yg sama....

kat umah dia pun ada jual baju, tudung, jubah dll....

Anonymous said...

saya nak tanya ttg baju kurung manik..i mean tuk org yg buat bis n nak beli bulky..ade ctc yg plg best x?

Anonymous said...

As-salam, came across your blog when I was googling for saigon. Insya allah akan pergi this feb, so saya nak tau tentang tempat yg okay utk shopping di sana

cikgu gombak said...

assalamualaikum en orangrawa.. kami, cikgu dari gombak, akan ke saigon cuti sekolah mac 2012 nanti.. encik masih ada di saigon sehingga mac 2012? kami berminat nak join tour mekong river.. tapi tak tau, patut ke kami book tour tu online dari sini atau di saigon nanti ada banyak syarikat yg mudah kami beli tiketnya nanti..

p's: kalau en orangrawa bantu kami di saigon, lagi kami seronok.. terima kasih.. :)

orangrawa said...

Ano....tempat shopping dekat Bent thant area...memang macam2 ada kat situ.

Cikgu Gombak....saya dah pindah dari Saigon dah....untuk mekong river ambik tour yg diorganize oleh Sin Chan Tour....very reliable...offcie dia dekat Pha Mu Lau (backpackers area)....tapi selalunya hotel boleh tolong organizekan jugak!

chazully said...

Salam Orang Rawa....Thanks bagi banyak info pasal HCM. Akan ke sana pada November ni...Memang target nak menginap di Saigon Pink 2 hotel...senang-senang singgahlah ke blog saya pula...