Monday, January 24, 2011

ALCATRAZ - MY UNFORGETTABLE EXPERIENCE!


Inilah Pulau Alcatraz!

Masa aku ke Hawaii ari tu, aku stop 2 malam jap kat San Francisco. Ini bukanlah kali pertama aku kesini so kiranya trip ni biasa-biasa aja la. Masa kat sini, aku booked Hotel Stratford - murah dan lokasi amatlah superb....betul2 sebelah Union Square dan Macy's - kawasan shopping paling utama disini. Harga dia dalam USD70 semalam....not bad...walaupun bilik sempit sikit....tapi yg penting lokasi malatopss!!


Hotel Stratford.

Suasana kat SF masa ni dah ada Christmas spirit dah......pokok christmas dan lampu merata-rata......chantek!!


Christmas Tree @ Union Square


Macy's Union Square - shopping heaven


Union Square at night


The Beatles @ San Francisco



Night @ San Francisco


Santa Clause???

Kesempatan ni aku gunakan untuk melawat Alcatraz Island - pulau bersejarah yang merupakan salah satu tarikan popular kat San Francisco ni. Tempat ni asalnya pulau untuk banduan2 merbahaya ataupun yang ada kes-kes besar. Banyak sejarahnya pulau ni....korang google la ya!!

Alcatraz ni kat area Pier 33......kawasan ni berdekatan dengan kawasan pelancongan Pier 39 yang terkenal tu....Hard Rock Cafe put area ni jugak. Nak ke Alcatraz ni kena naik ferry dan bayaran masuk dalam USD26...lupa plak exact amount brapa!!Tempat ni jugak terkenal sebab cerita The Rock....yang Sean Connery dan Nicolas Cage berlakon tu!!


Alcatraz Cruise

Pelampung anyone?

Selepas naik ferry dalam lebih kurang 40 minit, sampailah aku kat Alcatraz Island ni. Teramatlah teruja kau masa ni sebab walau dah 2-3 kali ke SF, ini lawatan pertama aku ke Alcatraz.


Welcome to Alcatraz Island

I'm here @ Alcatraz

Yang bestnye....kat sini ada tour guide yang akan kasi penerangan...tapi suka hati koranglah nak dengar ke tak.....bagi aku ini penting so kita boleh expect apa yang nak dilihat ataupun explore kat sini. Headphone pun akan diberi sebab ada cerita di setiap tempat/sel yang kita lawat tu!!


Tour guide kasik penerangan sebelum tour


Peta panduan

Antara kawasan luaran di Pulau Alcatraz:-


Post pengawal


Antara bangunan tinggalan.


Atas Pulau Alcatraz


Main Building

Kawasan dalam Alcatraz ni agak besar dan banyak area yang kita boleh lawat. Ada satu bahagian tu memang ada rasa seriau sikit.....maklumlah....banyak pembunuhan berlaku dalam ni!!

Sebahagian gambar yang aku ambik dalam Alcatraz Prison:-


Tour start dari sini!!


Sebahagian pelancong.


Kawasan dalam Alcatraz


Dalam Alcatraz


Main Prison @ Alcatraz


Aksi banduan terberak?



Dalam sel Alcatraz


Pergh....Al Capone?


Shower area


Tempat salin pakaian masa shower.

Antara penjenayah terkenal yang pernah kena humban kat sini macam Capone.....ala yang mafia terkenal tu...ada movie pasal dia.


Antara banduan terkenal di sini


Antara yang terbunuh dalam menjalankan tugas!


Ini adalah sel asal!

So, walaupun hujan agak renyai2....dapat jugak aku cover almost main area.....puas hati rasanya.

So sapa-saoa yang datang ke San Francisco, ambiklah peluang untuk melawat Pulau Alcatraz ni....sesuatu yang menarik dan gerenti unforgettable experience....gituuu!!!

6 comments:

catz said...

cantik2nya gambarrrr.
menarik. tah kurun bila aku nak sampai sini. nice pic!

Mas said...

ur blog is interesting..can i link urs to mine? I pun suka travel.. I've been to SF last year tp tak gi Alcatraz.. cam nyesal lak..

orangrawa said...

Catz....one day sure one.....best tempat bersejarah ni.

Mas....thanks sebab sekidout my blog....yes...sudi2kan...nanti saya linkkan awaknye blog juagk kat sini.

Mas said...

Ok.. Thanks :)

Farah said...

Halamak bro, u punye laporan mmg mbuatkan i teruja nak pegi! anyway, org itew = al capone kerr? gitewww..

orangrawa said...

Farah...ada peluang pergi la sini sebab best....hehehehe...perasan Al capone....style je....bukan perbuatan dia!!