Wednesday, March 10, 2010

CIKU VIETNAM

Besar dan bulat ciku Vietnam


Salah satu benda yang aku suka kat Vietnam ni ialah buah-buahannya. Selalunya hari sabtu akan akan ke Bent Thant market untuk beli stock buah...lepas tu taruk dalam fridge kasi sejuk dan ready untuk dimakan. Tapi selalunya tak lama pun dalam fridge tu......aku kupas dan ngappp terus. Tak tahan daaa......

Antara buah yang aku amat suka kat sini ialah ciku Vietnam. Memang sedap dan besar dan bulat-bulat buahnya. Harga dia sekilo kalau dalam musim lebih kurang VND30,000 ataupun RM6 dan selalunya akan dapatlah dalam 4 bijik. Kalau nak dibandingkan dengan ciku Malaysia.....bak langit dan bumi.

Dan yang best tu, masa nak beli tu nyonya tu akan tanya....'it tolay?'....maknanya dia tanyalah kat ko nak makan ari ni ke....dan kalau ko kata ya....dia akan pilih buah yang dah ready nak makan.....kalau tak....dia pilih buah yang sesuai dengan jawapan kola...


Ciku Vietnam

Sedia untuk dingapppppp!!

So, kalau korang ke Saigon, beli dan try la......cheap cheap good good!!!!

7 comments:

kuKu said...

ciku vietnam mmg sgt manis..=P

@xiM said...

buah kat Vietnam manis dan sedap kan..murah pulak tu..

kerol said...

macam sedap nampaknya..

orangrawa said...

Kuku/Axim/Kerol.....memang best dan manis sekali!

Anonymous said...

besar tangan awak je ke..mybe awak tak penah ada pokok ciku kat umah..
but then untuk pengetahuan awak..kalau takat besar mcm tu sy da puas mkn coz keliling umah saya dusun buah.. tak perlu ke saigon kat malaysia pun ada.. cume kena la rajin tanam..

orangrawa said...

anonymous....memang takda pokok ciku so ini kira paling besarlah saya tengok.

\""/ nikli said...

setuju laa..
yg kat sana manis2..

kalau ckp nak it nex yaaar..?? mau nya dia bagi benih soh tanam sendiri x..??